Alexandru Piru - Istoria literaturii romane de la inceput pana azi
de Barbu Stefanescu Delavrancea
Teatrul lui Delavrancea supravietuieste printr-o singura piesa, Apus de soare (1909). Autorul prezinta ultimul an din domnia lui Stefan cel Mare, criza de autoritate in extremis a autocratului, "leul Moldovei", care vrea sa impuna ca domn pe fiul sau, Bogdan. Piesa e un lung monolog a eroului principal, un formidabil discurs al marelui orator care a fost Delavrancea, studiat dupa toate regulile retoricei si pronuntat munteneste fara teama de a suna fals (...)
Cu sugestii din Richard III, Macbeth si chiar Hamlet, dramaturgul a vrut sa faca intr-o alta piesa, Viforul (1910) din nepotul lui Stefan cel Mare, Stefanita, pe care boierii voiau sa-l introneze la moartea lui domn, spre a-l tutela, un voievod la fel de viteaz, sarcastic si crud, vorbind shakespearian: "Am zis ca curat si murdar e totuna in Moldova". Piesa n-a convins.
Luceafarul (1910), narand epic viata lui Petru Rares e de o monotonie exasperanta si o afectare stilistica insuportabila.
Delavrancea si-a dramatizat fara succes prozele Irinel (1912) si Hagi-Tudose (1913) si a lasat in manuscris drama A doua constiinta.
Alexandru Piru - Istoria literaturii romane de la inceput pana azi
Alexandru Piru - Istoria literaturii romane de la inceput pana azi
Aceasta pagina a fost accesata de 3073 ori.