Amintiri despre Delavrancea - Ion Luca Caragiale

Amintiri despre Delavrancea - Ion Luca Caragiale

de Barbu Stefanescu Delavrancea



Toate artele sunt surori bune ... De multe ori una imprumuta alteia gratiile si atributele ei.
Adesea se-ntampla ca un suflet de artist sa n-aiba parte-n lume a imbratisa arta la care era el ursit. O alta, prin imprejurari, ii este accesibila ... Atunci, de dorul celeia de care n-a avut parte, o imbratiseaza pe acesta, cu patima ce simte el ca i-ar fi placut aceleia; pe aceasta o mangaie cui caldura cu care ar fi iubit-o pe cealalta. Si-n cele mai inalte transforturi, el cu gandul tot la aceea si la aceea.
Un ochi deprins cu lucrarile de arta chiar sa nu-l cunoasca pe Delavrancea, numai citind Apus de soare, fara sa-l vaza reprezentat, trebuie indata sa gandeasca: a castigat desigur cultura romaneasca un eminent literat; dat, tot asa de sigur, a pierdut un mare zugrav ... Ce superbe frescuri decorative!
Dar un ochi nedeprins cu d-alde astea sa ceara magistralelor frescuri de stil larg amanunte picante in miniatura "pompadouer"; are sa pretinda totdeauna intr-o tragedie eroica trama ingenioasa - vreun copil de tata furat din leagan si-necat in prolog, regasit la batranete si salvat in epilog: "Multumesc, dumnezeul meu!" - sau vreo scrisoare scrisa inainte de actul intai, pe care toti, in toate partile, o cauta, iar eroul nu poate expira pana nu-nghite la sfarsitul actului al cincilea scrisoarea ... pierduta; pri o sa doreasca sfredelirea gratuita a unui suflet care pe fata s-a aratat intreg ca soarele...



transporturi-
avanturi, exaltari
miniatura pompadour - stil decorativ de pe la jumatatea secolului al XVIII-lea francez
trama - tesatura





Amintiri despre Delavrancea - Ion Luca Caragiale


Aceasta pagina a fost accesata de 2427 ori.
{literal} {/literal}